Sup Ekor

Bahan
1 batang ekor lebu
3 ulas bawang putih
2 cm halia
1 bungkus rempah sup
2 kuntum bunga lawang
2 kuntum bunga cengkih
4 biji buah pelaga
1 keping kayu manis
Sedikit serbuk lada sulah
2 labu bawang besar
2 biji ubi kentang
Daun sup
Daun bawang
Bawang goreng
Garam dan serbuk perasa

Cara membuat
Ekor dipotong kecil-kecil dan dibersihkan

Masukkan ke dalam periuk bersama dengan air

Masukkan bawang putih dan halia yang telah diketuk-ketuk, rempah sup, garam

Biarkan ia mendidih

Setelah kelihatan hampir empuk, masukkan ubi kentang

Panaskan sedikit minyak di dalam kuali

Goreng bunga lawang, cengkih, kayu manis dan buah pelaga

Tuangkan ke dalam periuk yang berisi sup tadi

Bila hampir masak, masukkan bawang besar yang dipotong empat

Masukkan serbuk lada sulah dan serbuk perasa

Taburkan daun bawang, daun sup dan bawang goreng semasa menghidang

Sumber: http://www.geocities.com
Cara Pasang Tali Layangan agar Manteng di Udara
Topeng Monyet
Keraton Surosowan

Archive